Back to All Events

JESPER JUST "SEMINARIUM" 📷


  • Gl. Holtegaard, Holte Attemosevej 170 Holte, 2840 Denmark (map)
Jesper Just, Seminarium. Gl. Holtegaard. Foto: David Stjernholm.

Jesper Just, Seminarium. Gl. Holtegaard. Foto: David Stjernholm.

Pressemeddelelse, april 2021

Den internationalt anerkendte, danske billedkunstner Jesper Just forvandler med totalinstallationen Seminarium Gl. Holtegaard til et tech-poetisk væksthus for plante- og menneskekroppe. Her er biologi og teknologi smeltet sammen – næsten som til en fælles organisme, som bogstaveligt talt lever og ånder for øjnene af os. Med helt nyproducerede værker går Jesper Just i dialog med kunsthallens barokke anlæg med sit forførende filmiske univers og særegne formsprog.

Gl. Holtegaard præsenterer nu en soloudstilling af den danske billedkunstner Jesper Just (f. 1974). Just er en af dansk kunsts største internationale stjerner og er blandt andet kendt for sine ambitiøse og dragende film, der bærer præg af en perfektioneret æstetik. Hans filmværker er ofte blevet vist i store, skulpturelle installationer, der gør beskueren til en medspiller i værket. Også Seminarium griber ud i udstillingsrummet og inddrager os som vidner til usynlige, symbiotiske vekselvirkninger mellem planter, teknologi og menneskekroppe. Seminarium er en totalinstallation, der breder sig over Gl. Holtegaards udstillingsrum med syv nyproducerede film. Beskueren indgår i et intimt og sensuelt møde med lysende, violette menneskekroppe og en svævende kvinde, der som gennemgående lydspor fremsiger en slags reklame-speak for et produkt, der kan optimere kroppen. ”Experience emotional wellness with clinically proven biofeedback technology” messer stemmen blandt andet. ”Ready. Play. Feel.”…

Seminarium kredser om menneskets historiske og stadige trang til at fremdyrke superplanter og superkroppe; til at tage kontrol over naturen og påtvinge den særlige former og egenskaber.

Jesper Just, Seminarium. Gl. Holtegaard. Foto: David Stjernholm.

Jesper Just, Seminarium. Gl. Holtegaard. Foto: David Stjernholm.

Jesper Just, Seminarium. Gl. Holtegaard. Foto: David Stjernholm.

Jesper Just, Seminarium. Gl. Holtegaard. Foto: David Stjernholm.

Udstillingen tager afsæt i husets historie, der går tilbage til 1756, hvor Gl. Holtegaard blev tegnet og bygget af kgl. hofbygmester Lauritz de Thurah. Den tilhørende barokhave fremstår stadig som et eksempel på menneskets behov for at gribe ind i naturen og påtvinge den universel symmetri.

Justs totalinstallation inddrager de kultiverede omgivelser i et omfattende, skulpturelt økosystem med planter og videoskærme. Et netværk af plastikslanger, ledninger og glasvaser snor sig gennem kunsthallens udstillingsrum og danner hydroponiske dyrkningssystemer, hvor planter gror i vand uden jord og næres af det lys, som de filmede kroppe udsender. Fra fragmenterede LED-skærme, som er hacket til at fungere som vækstlyskilder, udsender de violette menneskekroppe netop de lysbølger, planterne har brug for til at skabe fotosyntese. Filmmotiver, teknologi og organiske processer udgør således flere minikredsløb som dele af installationens helhed. Hvor de mange LED-skærme udsender vækstfremmende lysbølger, kan alle de anvendte plantearter spises eller påsmøres menneskekroppen for potentielt at virke lægende eller begunstigende. På den måde finder der er udveksling sted mellem krop og plante.

I Seminarium arbejder Jesper Just for første gang med den antropocæne tidsalders nye natursyn. Med hård teknologi og blød poesi tegner kunstneren et science fiction-agtigt scenarie, hvor natur, teknologi og individ mødes i en sammensmeltning, som Just selv kalder et tech-poetisk billedsprog.

Jesper Just, Seminarium. Gl. Holtegaard. Foto: David Stjernholm.

Jesper Just, Seminarium. Gl. Holtegaard. Foto: David Stjernholm.

Jesper Just (f. 1974) har, siden han dimitterede fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i København i 2003, arbejdet med afsæt i videomediet og er kendt for filmisk præcision og en kritisk leg med mainstream-films typiske sprog og fortællinger – ikke mindst hvad angår køn, menneskelige relationer og følelser. Gennem de senere år har live-performances og store arkitektoniske installationer fået plads i hans virke. Justs værker har ofte afsæt i konkrete steder og miljøer med blik for deres sammensatte betydninger, bevægelses- og adfærdsmønstre. Jesper Just bor og arbejder i Berlin og New York.

Just har udstillet bredt i ind- og udland og er repræsenteret i museumssamlinger verden over, bl.a. Metropolitan Museum of Art; Guggenheim Museum; MoMA; Tate Modern; Kiasma; Musée d’Art Moderne; Moderna Museet; SMK og Louisiana. Jesper Just har flere gange været repræsenteret på Performa-festivalen i New York. I 2013 udstillede Just i Den Danske Pavillon på Venedigbiennalen.

Kreativt værksted og formidlingsprogram
Gl. Holtegaard lancerer også et kreativt værksted, der knytter sig til udstillingen. Her vil børn såvel som voksne igennem hele udstillingsperioden kunne lege og eksperimentere med plantevækster og billedmedier med inspiration i udstillingen. Udstillingen bliver desuden suppleret af et arrangementsprogram, blandt andet i samarbejde med Bloom – festival for natur og videnskab, hvor du i Gl. Holtegaards barokhave kan opleve kunstneren i samtale med bl.a. forskere indenfor naturvidenskaben. Oplev også kunsten gennem det korte, gratis omvisningsformat Kunst & cider, samt kunsthallens Art- og Garden walks. Programmet offentliggøres løbende på Gl. Holtegaards hjemmeside.

Udstillingsåbning og -periode
Vi kan grundet de gældende COVID-19-retningslinjer i forbindelse med store forsamlinger ikke holde en officiel udstillingsåbning torsdag, 22. april som planlagt. Udstillingen åbner derfor for offentligheden fredag, 23. april til og kan ses frem til og med søndag, 4. juli 2021.

Udstillingsperiode: D. 23. april - 4. juli, 2021.
Åbningstider: Tirsdag-søndag: 12-17. Torsdag: 12-20. Mandag lukket.
Helligdage: Bededag samt 1. og 2. pinsedag: 12-17 / Kr. himmelfartsdag: 12-20.

Særlige retningslinjer – COVID-19
Gl. Holtegaard følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger og vejledninger. Det bliver muligt at besøge udstillingen mod fremvisning af coronapas. Det er ikke nødvendigt at bestille tid inden ankomst til kunsthallen. Vores hjemmeside opdateres løbende, hvis der skulle forekomme ændringer.