Back to All Events

GRUPPEUDSTILLING "NON PERFORMING"


  • Museet for Samtidskunst (i Sct. Hans Have), Roskilde Bistrup Alle 36 Roskilde, 4000 Denmark (map)

Luftfoto af Sankt Hans: Grow Productions.

Pressemeddelelse, august 2023

Findes der en gråzone mellem syg og rask?

Kunsten, historien og omgivelserne smelter sammen, når Museet for Samtidskunst indtager det tidligere psykiatriske Hospital, Sankt Hans i Roskilde med udstillingen Non Performing. Fra d. 27. august bliver publikum inviteret med på en vandring, både inde og ude i det rekreative område, med samtalenedslag, lydinstallationer og værker, der forholder sig sanseligt og tematisk til psykiatrien, sygdom og det at falde uden for normen. Non Performing er startskuddet på det treårige program på Sankt Hans, der munder ud i både større udstillinger og kortvarige nedslag, som spiller direkte ind i de unikke historiske rammer.

Sankt Hans. Museet for Samtidskunst, Keddelrummet i Centralmagasinet. Foto: David Stjernholm.

Tæt på os alle
Psykiatrien er i søgelyset, og mange af os har bidt mærke i det faktum, at flere og flere får en behandlingskrævende psykisk sygdom på et tidspunkt i løbet af livet. Når Museet for Samtidskunst indtager Sankt Hans med Non Performing, er det netop for at få greb om det komplekse felt, der rører os alle, gennem værker, der både skildrer det personlige møde med psykiatrien og samtidig perspektiverer temaet i en bredere samfundsmæssig kontekst.

Sankt Hans. Museet for Samtidskunst, Kapellet. Foto: David Stjernholm.

Sankt Hans. Museet for Samtidskunst, Kapellet. Foto: David Stjernholm.

Vandringen gennem Sankt Hans
Udstillingen går gennem de smukke bygninger og det rekreative fjordlandskab. Undervejs bliver gæsterne præsenteret for en række værker på ruten, som strækker sig fra Sct. Hans Have over det industrielle centralmagasin, Kurhuset tegnet af Gottlieb Bindesbøl og endelig den tidligere patientbolig, Villa d’Este. Værkerne er indlejret i de historiske bygninger, som Johanna Hedvas skrig, der giver ekko i keddelrummet og Sidsel Ana Welden Gajardos Let me help you sleep paralysis, der inviterer publikum med i en guidet søvnmeditation i det rum, hvor medicin blev udleveret til patienter.

Sankt Hans. Museet for Samtidskunst, Centralmagasinet. Foto: David Stjernholm.

Sankt Hans. Museet for Samtidskunst, Kurhuset. Foto: David Stjernholm.

Sankt Hans. Museet for Samtidskunst, Kurhuset. Foto: David Stjernholm.

Udstillingens kunstnerne tæller Johanna Hedva, Carolyn Lazard, Alice Topsøe-Jensen, Cassie Augusta Jørgensen, Sidsel Ana Welden Gajardo, Louise Vind Nielsen foruden Det Fri Universitet i København og Trampolinhuset. De bringer hver deres særegne tilgang til psykiatrien i spil, og nogle udforsker mere generelle aspekter som omsorg og rekreation. Trampolinhuset har eksempelvis skabt et helt separat program til udstillingen, der foldes ud i Villa d’Este i samarbejde med en gruppe flygtninge.

Sankt Hans. Museet for Samtidskunst, Villa d'Este. Foto: David Stjernholm.

Spørgsmål som drivkraft
Museet har allieret sig med samfundsdesigner og medstifter af Samtalesaloner, Nadja Pass, der har udformet en række samtalekort, som gæsterne kan tage med sig rundt på ruten. Kortene rummer spørgsmål, der tager hul på snakken om psykiatrien ud fra et personligt, men også et mere overordnet perspektiv. Findes der en gråzone mellem syg og rask?

Invitation til fernisering søndag d. 27. august, kl. 15-19.
Tag med til åbningen af Non Performing, der byder på omvisning gennem Sankt Hans, koncert med slim0, fællespisning, bar og DJ. Adresse: Bistrup Allé 36, 4000 Roskilde i Sct. Hans Have.

Sankt Hans. Museet for Samtidskunst, Sct. Hans Have. Foto: David Stjernholm.

Sankt Hans. Museet for Samtidskunst, Sct. Hans Have. Foto: David Stjernholm.

Tilmelding: Skriv til kommunikationsansvarlig Line Glavind linegl@samtidskunst.dk.
Der er mulighed for transport til og fra København.

Fernisering: Søndag d. 27. august, kl. 15-19.
Udstillingsperiode: 27. august - 22. oktober, 2023.

Non Performing realiseres i samarbejde med Sct. Hans Have, Roskilde Kommune og Roskilde Bibliotekerne. Projektet er støttet af Det Obelske Familiefond og Statens Kunstfond.


Om Museet for Samtidskunst: Museet for Samtidskunst blev oprettet i 1991 i kølvandet på Fluxusfestivalen Festival of Fantastics, der fandt sted i Roskilde i 1985. Museet har gennem tiden støttet og indsamlet den eksperimenterende kunst fra 1960 og frem til i dag med fokus på flygtige formater som fx performance, lyd- og videokunst. Museet rykkede ud af Det Gule Palæ i 2021 og er i dag Danmarks eneste kunstmuseum uden en fast bygning. Målsætningen er at skabe et tilgængeligt, engageret og foranderligt museum, der udforsker nye måder at formidle samtidskunsten på.